Kuchnia

Coś na ząb

Wegański pasztet

100 g kaszy jaglanej,
•1 słoik pomidorów suszonych, odsączonych z zalewy ( 270g ),
•garść suszonych grzybów leśnych ( porządna męska garść ),
•250 g kapusty kiszonej,
•4 śliwki wędzone,
•1 łyżka papryki wędzonej,
•2 cebule,
•3 ząbki czosnku,
•pieprz, sól,
•150 ml passaty (przecieru pomidorowego),
•2 cm kawałek papryki chilli,
•1/2 łyżeczki kminku,
•1 łyżeczka cukru trzcinowego,
•olej ryżowy lub zalewa z pomidorów,
•bułka tarta.

Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2.Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na bok.
3.Cebulę podsmażamy z czosnkiem na oleju, w garnku z grubym dnem.
4.Dodajemy do całości kapustę, pomidory suszone, grzyby odsączone z wody, śliwkę, chilli, oraz passatę.
5.Doprawiamy, chwilę jeszcze przesmażamy, po czym ściągamy z palnika i blendujemy na gładką masę.
6.Masę mieszamy z ugotowaną kaszę jaglaną i jeśli chcemy uzyskać gładszą fakturę, możemy jeszcze kilka razy wjechać blenderem do garnka.
7.Masę przekładamy do formy, wysmarowanej olejem i obsypanej bułką tartą, ugniatamy.
8.Pieczemy przez około 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation