Kuchnia

Wytrawnie

Piłka w Kuchni: Soczysty schab

Składniki:


1/3 szkl. octu jabłkowego
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
1 łyżeczka suszonego tymianku
2 liście laurowe
3 zairna ziela angielskiego
5 ziarenek pieprzu czarnego
3 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki


Sposób przygotowania:

Liść laurowy, ziarna pieprzu i ziela angielskiego zmiażdż w moździerzu lub zmiel w młynku. Dodaj je do octu, ziół, soli i oleju.

Mięso umyj, osusz i natrzyj dokładnie marynatą. Ostrzem patyczka do szaszłyka gęsto - miejsce koło miejsca - nakłuj schab z jednej i z drugiej strony. Potem masuj mięso przez 2-3 minuty, by wchłonęło marynatę. Wstaw do lodówki na 24 godziny. W połowie tego czasu obróć mięso w naczyniu.

Piekarnik rozgrzej do 190 st. Mięso osącz z marynaty i włóż na dobrze rozgrzaną patelnię. Obsmaż z każdej strony. Przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej resztą marynaty. Wierzch posyp posiekanym czosnkiem i słodką czerwoną papryką.

Piecz pół godziny w 190 st., a kolejne 40 minut w 180 st.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation