Kuchnia

Wytrawnie

Klopsy mielone w sosie grzybowym

Składniki:
500g zmielonej łopatki
1 łyżeczka soli
pieprz
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 duży ząbek czosnku
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki wody
mąka

sos grzybowy:
garść suszonych grzybów
1 mała cebula
100 ml śmietany
sól, pieprz
szczypta tymianku

Przygotowanie
Mięso mielone doprawiamy przyprawami, majerankiem, słodką papryką, solą i pieprzem. Dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę, jajko i wodę. Wszystko dokładnie mieszamy w misce przez 5 minut. Dodajemy bułkę tartą i jeszcze raz mieszamy.
Z doprawionego mięsa formujemy zgrabne kulki, żeby mięso się nie kleiło do rąk wystarczy je zmoczyć wodą.
Uformowane kulki obtaczamy w mące i smażymy na średnim ogniu z obu stron tak długo, aż się zarumienią. Następnie podlewamy szklanką wody i dusimy przez 30 minut.

Sos grzybowy
Grzyby kruszymy bardzo drobno, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut.
Na patelnie wlewamy odrobinę oleju i smażymy drobno posiekaną cebulę. Jak cebula się zeszkli dodajemy namoczone grzyby, tymianek, sól i pieprz, gotujemy przez 15 minut. Po tym czasie do sosu wlewamy śmietanę i gotujemy tak długo, aż sos się zagęści.
Ja najbardziej lubię klopsy z dodatkiem tartych buraczków.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation