Kuchnia

Łosoś

Łosoś z pomarańczami i żurawiną | Kwestia Smaku SKŁADNIKI

2 - 3 PORCJE
450 g filetu z łososia
1/2 pomarańczy
żurawina ze słoiczka
koperek
MARYNATA
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/3 łyżeczki ostrej papryki
sok z 1/2 pomarańczy
1 łyżka syropu klonowego lub miodu
1 łyżka oliwy
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE

Łososia opłukać, położyć na desce skórką do dołu, włożyć nóż pomiędzy skórkę i mięso i przytrzymując za koniec filetu przeciągać nożem odcinając skórkę. Łososia podzielić na 3 mniejsze porcje, doprawić solą i pieprzem.
Łososia wysmarować słodką i ostrą papryką w proszku, włożyć do naczynia żaroodpornego. Polać sokiem z pomarańczy wymieszanym z syropem klonowym i oliwą. Obtoczyć mięso w marynacie i odłożyć do zamarynowania na ok. 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 210 stopni C. Na łososiu położyć półplasterki pomarańczy. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 17 minut. Na wierzchu wyłożyć żurawinę, udekorować koperkiem i podawać.
PROPOZYCJA PODANIA

ryż z posiekanym koperkiem i kilkoma łyżeczkami śmietanki kremówki / brokuły ze zrumieninymi płatkami migdałów
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation