Kuchnia

Łosoś

Muszle makaronowe z łososiem | Kwestia Smaku MUSZLE MAKARONOWE Z ŁOSOSIEM
Zapiekane w sosie pomidorowym z parmezanem.

ZAPIEKANKI KUCHNIA WŁOSKA MUSZLE NADZIEWANE ŁOSOŚ PRZYJĘCIA I IMPREZY
SKŁADNIKI

4 PORCJE, PO 812 KCAL
300 g muszli makaronowych
400 g filetu z łososia
2 łyżki mąki
1 łyżka masła
1/2 szklanki białego wina
szczypta szafranu
2 łyżki oliwy extra vergine
1 puszka pokrojonych pomidorów
1/3 szklanki śmietanki 30%
3 ząbki czosnku
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
1 łyżka octu balsamicznego
kilka listków bazylii
50 g tartego parmezanu
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE

Muszle ugotować al dente w dużej ilości osolonego wrzątku (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Wyjąć łyżką cedzakową na talerz. Odciąć skórę z łososia, sprawdzić czy nie ma ości, następnie opłukać, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Oprószyć dokładnie mąką.
Dobrze rozgrzać patelnię, wlać 1 łyżkę oliwy i obsmażyć łososia. Dodać masło, wlać wino, szafran i zagotować. Dodać pół puszki pomidorów, drobno posiekane 2 ząbki czosnku, doprawić solą i pieprzem. Wlać śmietankę i gotować przez kilka minut aż sos zgęstnieje.
W międzyczasie nastawić piekarnik na średnią moc grilla - 220 stopni C, lub standardowe pieczenie 230 stopni. W rondelku na pozostałej łyżce oliwy podsmażyć ostatni 1 ząbek czosnku pokrojony na cienkie plasterki. Dodać drugą połowę pomidorów z puszki, przecier pomidorowy i zagotować.
Doprawić octem balsamicznym, solą, pieprzem oraz cukrem. Gotować przez kilka minut, dodać bazylię i zmiksować blenderem. Wyłożyć na spód formy żaroodpornej.
Farsz włożyć w muszle i ułożyć je na sosie, posypać tartym parmezanem. Wstawić do piekarnika na półkę wyżej niż połowa piekarnika. Piec przez około 7 minut aż ser roztopi i zrumieni, a sos zacznie bulgotać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation