Kuchnia

słodkości

Francuski pocałunek.jpg

DESER:

Francuski pocałunek

Składniki:

200 g gorzkiej czekolady
70 g masła
4 jajka
75 g cukru
10 g mąki
kakao do wysypania foremek
świeża mięta do dekoracji

Sos

Składniki:

300 g mrożonych wydrylowanych wiśni
1 łyżka cukru
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:


Czekoladę razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy, tak, aby pozostała płynna. Jajka parzymy przez 10 sekund we wrzątku. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do czekolady. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z resztą masy. Na sam koniec dodajemy mąkę. Gotową masę przelewamy do silikonowych foremek na muffiny, wysypanych kakao. Pieczemy w temperaturze 180oC przez około 10 minut. Wiśnie gotujemy we własnym soku, dodajemy cukier, a następnie mąkę ziemniaczaną. Mąkę dodajemy według uznania, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Upieczone muffiny lekko studzimy tak, aby łatwo można było je wyjmować z foremek. Właściwie upieczone powinny mieć płynny środek. Jeśli wystygną przed podaniem, podgrzewamy przez 10 sekund w mikrofalówce. Podajemy polane sosem wiśniowym, udekorowane świeżą miętą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation