Kuchnia

słodkości

Rajdowa faworytka.jpg

DESER:

Rajdowa faworytka



Składniki:

5 gruszek
3 jajka
3 szklanki mąki
1 opakowanie cukru waniliowego
4 łyżki brązowego cukru
2 kostki margaryny
1 szklanka mleka
2 łyżki cynamonu
1 łyżka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
1 opakowanie lodów waniliowych
bułka tarta
masło

Sposób przygotowania:


W misce łączymy ze sobą: mąkę, mleko, dwa żółtka i jedno całe jajko, kostkę margaryny, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy, i wyrabiamy na gładkie ciasto. Gotowe ciasto odkładamy do zamrażarki. Gruszki obieramy, kroimy w plastry, doprawiamy cynamonem i smażymy na margarynie dodając brązowy cukier. Spód formy do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Spód formy wyklejamy częścią ciasta, a następnie układamy na nim gruszki. Pozostałą częścią ciasta przykrywamy owoce. Pieczemy w temperaturze 180oC przez 90 minut, aż ciasto zarumieni się. Upieczone i ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z lodami waniliowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation