Kuchnia

przekąski

kładniki

750 gram ziemniaków
1 jajko
łyżka masła
2 łyzki mąki+/- zeby masa sie nie lepila
pół szklanki tartej bułki+plus do panierki
3-4 jajka ugotowane na twardo
1/2 peczka szczypiorku
2 łyżki gęstej śmietany
sól i pieprz do smaku

3-4 os.
> 60 min
średnie
tanie
Przygotowanie

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy. Odlewamy, studzimy i mielimy w maszynce lub ubijamy tłuczkiem. Ugotowane jajka siekamy i łączymy z drobno pokrojoną zieleniną. Dodajemy śmietanę i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zmielone ziemniaki wyrabiamy z surowym jajkiem, masłem, mąką, tarta bułką i solą.Z ciasta ziemniaczanego urywam kawalki wielkosci cytryny i rozklepuje na umaczonej dloni. . Na każdy kawałek ciasta nakładamy porcję farszu, rolujemy i sklejamy brzegi. Krokiety obtaczamy w tartej bułce
W rondlu rozgrzewamy olej, wkładamy krokiety. Smażymy w głębokim tłuszczu na złoty kolor.
Opcja grzybowa.
Obgotowuje dwie garscie grzybow suszonych i odcedzam.
podsmazam srednia cebule pokrojona w kostke.Grzyby i cebule miele doprawiam sola i pieprzem.Dalej postepuje sie analogicznie do opcji jajecznej.
Twoje notatki do przepisu
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation