Kuchnia

przekąski

Krokiety z pasztetową, ryżem i pieczarkami

Składniki:

ciasto na naleśniki (ok. 10 sztuk):

1 szklanka mleka
1 szklanka wody gazowanej
2 jajka
2 szklanki mąki
farsz:

500g dobrej swojskiej pasztetowej
2 cebule
3 szczypty majeranku
bułka tarta+jajko+ mleko (do panierowania)
olej do smażenia
trochę gotowanego ryżu (żeby farsz nie był za gęsty)
kilka większych pieczarek

Składniki na ciasto zmiksować.
Naleśniki usmażyć na suchej patelni.
Cebule obrać, posiekać, usmażyć na oleju. Pieczarki również podsmażyć.
Podsmażoną cebulkę wymieszać z pasztetową, ugotowanym na sypko ryżem, pieczarkami i majerankiem.
Można doprawić sola i pieprzem gdy farsz jest mało pikantny.
Naleśnik smarować pasztetowym farszem, zwijać jak krokiety.
Krokiety maczać w jajku rozbełtanym z mlekiem i obtaczać w bułce tartej.
Paszteciki smażyć na złoto na rozgrzanym oleju.
Podawać np. z barszczem czerwonym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation