Kuchnia

dania z piekarnika

Bernika - mój kulinarny pamiętnik: Rolady z udźca indyczego w dwóch marynatach

Rolady z udźca indyczego w dwóch marynatach

2 udźce z indyka

marynata zielona:

4 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy kujawski z bazylia i czosnkiem
łyżeczka musztardy francuskiej
łyżeczka musztardy Dijon
łyżeczka tymianku
łyżeczka bazylii
świeża natka pietruszki
sól morska
pieprz

marynata czerwona:

4 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy kujawski z bazylia, czosnek i pomidory
łyżeczka musztardy Dijon
łyżeczka tymianku
łyżeczka czerwonej papryki węgierskiej
łyżeczka ostrej pasty paprykowej węgierskiej
świeża natka pietruszki
sól morska
pieprz



Mięsa umyć. Usunąć z nich kości, przeciąć wzdłuż na pół nie rozcinając na końcu, uzyskując w ten sposób długie kawałki, łatwe do zwinięcia w rolady.
Przygotować marynaty. Czosnek posiekać i połączyć z pozostałymi składnikami. Mięsa posmarować od wewnątrz marynatami. Jedno zielona a drugie czerwona. Każdy kawałek zwinąć w roladę, skórą do zewnątrz, związując szczelnie sznurkiem. Z zewnątrz posypać sola i pieprzem. Odstawić na noc do lodówki.


Następnego dnia rozgrzać piekarnik do 180 st. Rolady włożyć do naczynia żaroodpornego, skropić z wierzchu oliwami aromatyzowanymi, podlać 1/3 szklanki wody i piec pod przykryciem ok. godziny. Po tym czasie zdjąć przykrywkę i piec jeszcze 30 min aż się zrumieni. W takcie pieczenia polewać sosem. Gotowe wyjąć, przykryć folia i odstawić 10 minut, żeby odpoczęło, dzięki czemu przy krojeniu w środku zostaną wszystkie soki. Ja podałam z kapusta i grzybami oraz pysznym sosem, który się wytworzył podczas pieczenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation