Kuchnia

dania z piekarnika

ZAPIEKANKA MAKARONOWA


Główne składniki

opakowanie makaronu, np. typu świderki
1 cukinia
1 opakowanie śmietany
300 g sera Gouda
400 g mielonego mięsa
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
koncentrat pomidorowy
sól
pieprz

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie, tak aby był al dente

Rozgrzewamy oliwę na patelni i smażymy na niej mielone mięso z dodatkiem posiekanego czosnku

Paprykę oraz cukinię kroimy na drobne kawałki Ser żółty ścieramy na tarce

Do podsmażonego mięsa wrzucamy warzywa i dusimy razem przez około 15 minut, pod koniec dodając koncentrat pomidorowy

Przekładamy makaron do naczynia żaroodpornego i zalewamy mieszanką śmietany i tartego sera

Układamy warzywa i kolejną serową warstwę

Pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach Celsjusza

Tak przygotowana zapiekanka jest idealna dla całej rodziny. Może być podana zarówno na ciepło, jak i na zimno. Porcje mogą być zróżnicowane pod względem ilości.

Zaletą zapiekanek, oprócz tego, że są one mało pracochłonne, jest także to, że możemy eksperymentować z wieloma składnikami i modyfikować je według własnych upodobań bądź też chcąc wykorzystać produkty, które mamy aktualnie w domu. Świetnymi dodatkami mogą być także cebula lub pieczarki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation