Kuchnia

dania z piekarnika

ZAPIEKANKA WARZYWNA

Główne składniki

150 g sera żółtego
1 por
1 marchewka
1 biała cebula
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
1 łyżka gałki muszkatołowej
15 łyżek śmietany 18%
3 łyżeczki curry
1 łyżka mielonej papryki
2 żółtka
sól
pieprz

Sposób przygotowania:

Warzywa dokładnie myjemy. Pora kroimy w plastry, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce z grubymi oczkami

Obieramy białą i czerwoną cebulę, podsmażamy ją delikatnie na oleju, doprawiamy niewielką ilością soli

Na tarce ścieramy żółty ser. Mieszamy dokładnie śmietanę z żółtkami i dodajemy połowę sera

Obieramy czosnek, następnie przeciskamy go przez praskę lub drobno kroimy. Dodajemy do masy śmietanowej. Doprawiamy ją gałką muszkatołową, curry, papryką mieloną, solą i pieprzem Masę mieszamy z porem, marchewką i podsmażoną cebulką. Przekładamy do dowolnej formy do pieczenia (może być podłużna lub np. na babkę) i posypujemy resztą sera.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, wstawiamy formę i pieczemy przez 50 minut

Do zapiekanki możemy dodać również groszek oraz kukurydzę z puszki, a także inne ulubione warzywa, np. paprykę, kalafiora, brokuły. Świetnie będzie również smakować z sosem pomidorowym lub czosnkowym.

Zapiekankę możemy podawać na ciepło z gotowanymi ziemniakami, makaronem lub frytkami, ale sprawdzi się też rewelacyjnie na zimno z pieczywem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation