Kuchnia

kuchnia

Kruche pierogi z grzybami,przepisy na pierogi | Blog kulinarny - codojedzenia.pl
Składniki:

około 40 kruchych pierożków

Kruche ciasto

250 g mąki
120 g masła, miękkiego
2 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany, gęstej
sól do smaku
1 łyżka suszonej natki pietruszki
Nadzienie z grzybów i pszennej kaszy

500 g grzybów, jeśli świeże
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
100 g startego sera
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oliwy do smażenia
200 ml pszennej kaszy, lub bulgur, waga sucha
3 łyżki majonezu
Wykonanie:

Zrób kruche ciasto, zaczynając od posiekania masła z mąką. Dodaj żółtka, sól, pietruszkę i śmietanę i wszystko połącz w całość, bez nadmiernego zagniatania. Owiń w folię i włóż do lodówki na przynajmniej 30 minut.
Ugotuj kaszę na sypko, odparuj.
Grzyby pokrój na drobniej. Pokrój w kostkę cebulę i czosnek i podsmaż na oliwie, dodaj grzyby partiami, aby się usmażyły , a nie ugotowały w wodzie, którą puszczą. Dopraw solą i pieprzem, ostudź.
Zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj kaszę, grzyby, ser, majonez i natkę.
Rozwałkuj ciasto bardzo cienko. Moje było 2 mm grube. Najlepiej to zrobić między dwoma kawałkami folii. Wykrój około 40 krążków o średnicy 10 cm lub wedle uznania. Ułóż nadzienie i zaklej, przyciśnij widelcem.
Piecz kruche pierogi na 180ºC (termoobieg) przez 15 minut, aż się lekko zrumienią.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation