Kuchnia

kuchnia

z cukrem pudrem: szybkie ciasto kawowo - orzechowe
1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
1 szklanka brązowego cukru (może też być biały)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
70 gramów stopionego, schłodzonego masła
2 łyżki kawy rozpuszczalnej + 0,5 szklanki mocno ciepłego mleka
60 gramów zmielonych orzechów (użyłam włoskich)
2 jaja
polewa czekoladowa

W ciepłym mleku dobrze rozprowadzić kawę, ostudzić.
Jaja ubić z cukrem, dodać tłuszcz, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wlać kawę z mlekiem, zmiksować wszystko na gładką masę, wsypać zmielone orzechy, wymieszać dokładnie łyżką.

Formę keksową o wymiarach 12x25 cm wysmarować tłuszczem, posypać kaszą manną lub bułką tartą, wlać ciasto, wygładzić powierzchnię, wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut, do suchego patyczka.
Po wystudzeniu oblać polewą czekoladową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation