Kuchnia

mięsne

ŻEBERKA JAGNIĘCE pieczone w czosnku i ziołach
4 żeberka jagnięce (ok.750 g)

7 ząbków czosnku

2 1/2 łyżki suszonej szałwii

2 1/2 łyżki suszonego rozmarynu

1 łyżka suszonego oregano

1 łyżka suszonej pietruszki

1 cytryna (sok +skórka)

6 łyżek oliwy z oliwek

świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

sól morska do smaku


PRZYGOTOWANIE:

1-Nagrzac piekarnik do tmp. 165*C

2-Przygotowac marynatę:wycisnąc czosnek do miski,dodac otartą skórkę z cytryny i wyciśnięty sok z cytryny,dodac oliwę i suszone zioła.Doprawic solą i pieprzem.

3-Przygotowanymi ziołami oblepic dokładnie każdy kawałek mięsa z wszystkich stron.

4-Ułożyc mięso w małej brytfannie i piec w nagrzanym piekarniku w tmp.165 *C przez 1 ½ godziny (półtorej godz.).Czas zależy oczywiście od ilości mięsa na żeberkach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation