Kuchnia

mięsne

Żeberka jagnięce z piekarnika (autor: borgia) - DoradcaSmaku.pl

Sposób przygotowania
1,2 kg żeberek jagnięcych,
1 mały jogurt naturalny (150 g),
1/2 łyżki miodu,
2 łyżki ketchupu (ulubionego, choć polecam pikantny),
1 łyżka majonezu,
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
1 łyżka dowolnej przyprawy do grilla (polecam ostrą Prymat),
1/2 łyżeczki papryki w proszku Prymat),
sól, pieprz Prymat).

Mięso dokładnie umyć i osuszyć, po czym pokroić na mniej więcej jednakowe kawałki.
Cebulę i czosnek obrać. cebulę drobno posiekać, czosnek wycisnąć przez praskę.
W płaskim i dużym naczyniu żaroodpornym wymieszać jogurt z miodem, ketchupem i majonezem. Dodać cebulę, czosnek, przyprawę do grilla i paprykę. Doprawić solą i pieprzem, dodać żeberka i dokładnie wymieszać, wcierając marynatę w mięso. Przykryć folią spożywczą i wsadzić do lodówki na minimum 6 godzin, choć zdecydowanie lepiej na całą noc.
Nagrzać piekarnik do 200°C. Lepiej wyjąć na ten czas naczynie z lodówki, aby nie wsadzać do piekarnika zimnego. Żeberka rozłożyć tak, aby leżały na dnie w jednej warstwie, starając się aby marynata znalazła się na mięsie. Piec przez ok. 60 minut, przewracając żeberka ze dwa razy i polać tworzącym się sosem za pomocą łyżki. Gdyby mięso za bardzo się rumieniło, wystarczy całość przykryć folią spożywczą, odkrywając na ostatnie 5 minut, aby nabrały pięknego rumieńca.
Dodatek ziemniaków leciutko odsmażanych (z dodatkiem przypraw lub ziół) i ulubionej sałatki nie zaszkodzi...
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation