Kuchnia

z szynkowara

Schab z morelą w ziołach z szynkowaru

900 g schabu

na zalewę (zalewy wystarcza na 2 kg mięsa)
2 l wody
pół szkl soli
1 łyżka soli peklowej
listki laurowe
ziele angielskie
pieprz ziarnisty
suszone morele ok 100g
posypka;
2 łyżeczki gorczycy białej
2 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka młotkowanej kolendry z pieprzem
łyżeczka oregano


Wymieszać składniki zalewy , włożyć mięso i wstawić do lodówki na co najmniej dwie doby.
Schab wyjąć z zalewy. w środku schabu zrobić otwór i napchać suszonych moreli. Zioła wymieszać na talerzu, schab otoczyć w ziołach włożyć do woreczka i umieścić w szynkowarze. Szynkowar zamknąć, docisnąć sprężyną i odstawić na kilka godzin. Parzyć półtorej godziny w 90 st.
Po tym czasie wyjąć szynkowar z zawartością i wstawić do zimnej wody. Po wystudzeniu schłodzić w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation