Kuchnia

kuchnia

Galaretka z Malin ala Dżem

z tych proporcji wychodzi około 900 ml galaretki z malin

1 kg malin
100 ml wody
600 g cukru
sok z jednej cytryny

Słoiki mam wcześniej wyparzone i osuszone .

Maliny płuczę i osączam na sicie
osączone maliny wsypuję do garnka dodaję wodę i stawiam na gaz
od momentu zagotowania się malin gotuję je przez 5 minut
następnie przecedzam maliny na sicie żeby pozostał czysty sok ( jak mamy maliny na sicie można delikatnie przetrzeć je łyżką ale nie za mocno żeby nie powpadały nasionka do soku)
gdy mam już czysty sok z malin to dodaję sok z cytryny , cukier i mieszam , garnek stawiam na gaz i od momentu zagotowania się galaretki z malin gotuję ją przez 10 minut
pod koniec gotowania galaretki z malin zbieram z niej piankę

Galaretka z malin jest gotowa teraz będę nakładała ją do słoiczków . Galaretka jest bardzo rzadka , konsystencją bardziej przypomina syrop niż galaretkę ale po ostygnięciu stężeje

gorącą galaretkę z malin nakładam do wcześniej wyparzonych słoiczków
przed zakręceniem słoiczka dokładnie wycieram górę żeby była sucha i mocno zakręcam
słoiczki odstawiam do góry dnem nakrywam ściereczką i pozostawiam do ostygnięcia
jeżeli jakiś słoiczek by nie złapał to go pasteryzuję
garnek wykładam ściereczkami, ściereczki układam tak żeby słoiki się nie stykały podczas pasteryzowania. Wstawiam słoiki i zalewam je ciepłą wodą do 3/4 wysokości słoików od momentu zagotowania się wody w garnku będę pasteryzować przez 10 -15 minut w zależności od wielkości słoiczków , następnie wyjmuję słoiczki , ustawiam je do góry dnem i przykrywam ściereczką aż wystygną .
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation