Kuchnia

czekoladki

Czekoladki z orzechowym ganache
Czekoladki z czekoladowym ganache (ok 16 czekoladek)

skorupki

90 g czekolady deserowej
pędzelek

Nadzienie

45 g czekolady mlecznej
40 ml śmietanki 30%
1 łyżka kremu czekoladowego (np. nutella)
1 łyżeczka syropu o aromacie orzechów laskowych (można pominąć)
30 g orzechów laskowych


czekoladki z orzechami

Orzechy obieramy ze skorupki, podgrzewamy przez 3 minuty w piekarniku nagrzanym do 190 stopni lub prażymy na suchej patelni. Obieramy, mniej więcej, z grubszych pozostałości skórki.

Czekoladę deserową stapiamy w kąpieli wodnej (do garnuszka nalewamy na dno wody, doprowadzamy do wrzenia, na garnku ustawiamy miseczkę z połamaną czekoladę, zostawiamy do rozpuszczenia). Zostawiamy by przestygło do temp. pokojowej, ale nie było gęste.

Pędzelkiem malujemy wewnątrz foremki. Dno powinno być nieco grubsze. Wstawiamy do lodówki na 5 minut. Po tym czasie malujemy drugą warstwę (w razie potrzeby rozgrzewamy nieco czekoladę) i wstawiamy na 5 minut do lodówki.

Przygotowujemy nadzienie: rozgrzewamy do wrzenia śmietankę, zestawiamy z ognia, wrzucamy tam czekoladę, krem, i mieszamy aż do rozpuszczenia. Następnie dodajemy syrop (aromat) oraz posiekane na drobno orzechy. Mieszamy, zostawiamy aż osiągnie temp. pokojową.

Do skorupek wkładamy łyżeczką nadzienie i równomiernie rozprowadzamy. Następnie łyżeczką nakładamy nieco pozostałej gorzkiej czekolady i rozprowadzamy równomiernie przykrywając ganache i robiąc dno czekoladki. Wkładamy do lodówki na godzinę, a gdy czekolada zastygnie wykładamy z foremki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation