Kuchnia

czekoladki

Kuchnia Ilony / przepisy, porady kulinarne, fotografia i filmy kulinarne: Czekoladki z malinami
Czekoladki z malinami
Potrzebne będą:

tabliczka czekolady gorzkiej (100g)
1/2 szklanki malin
1 łyżka żelatyny
4-5 łyżek gorącej wody



Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie smarujemy za pomocą pędzelka boki i dno foremki sylikonowej do czekoladek lub małych ciasteczek, wkładamy do lodówki, aby stwardniała.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i wystudzoną wlewamy do rozgniecionych widelcem owoców. Czekamy, aż zaczną tężeć. Następnie wlewamy do foremek czekoladowych, w 3/4 objętości i czekamy do całkowitego stężenia.
Pozostałą rozpuszczoną czekoladą przykrywamy owoce tworząc dno czekoladek. Pozostawiamy w lodówce do całkowitego stężenia. Na koniec delikatnie wyciągamy z sylikonowych foremek i układamy w naszym pudełeczku.

Prawda, że proste. Idąc tym tropem wykonajcie inne czekoladki. Ze swoimi ulubionymi owocami. Życzę miłej zabawy.
Ściskam Ilona
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation