Kuchnia

pysznosci

Słodki puszek

Biszkopt:

3 jajka
3/4 szkl cukru
1 łyżeczka octu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szkl mąki pszennej
1/3 szkl mąki ziemniaczanej

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier, następnie ocet, żółtka, mąki i proszek do pieczenia. Całość pieczemy ok 30 minut w 180 st. C

Masa śmietanowa:

1 litr śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
6 łyżeczek żelatyny
1 łyżka kakao

Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia na ok 10 minut. Po tym czasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali. Połowę śmietany ubijamy z 1 łyżką cukru pudru, dodajemy połowę żelatyny. Z pozostałą śmietaną postępujemy analogicznie, z tym, że po ubiciu dodajemy do niej kakao i dopiero żelatynę.

Dodatkowo:

puszka masy kajmakowej
garść orzechów laskowych
biszkopty
szklanka mocnej kawy
pół kieliszka wódki
czekolada

Złożenie ciasta:
Parzymy kawę i pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie mieszamy z alkoholem Orzechy drobno siekamy, mieszamy z masą kajmakową i rozsmarowujemy na ostudzonym biszkopcie. Na kajmaku smarujemy białą śmietanę, a a na niej układamy równą warstwą biszkopty nasączone kawą z alkoholem. Biszkopty przykrywamy warstwą ciemnej śmietany, a na wierzch ciasta ścieramy czekoladę. Odstawiamy do lodówki na ok 3 godziny by ciasto stężało. Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation