Kuchnia

pysznosci

Kopa ornontowicka przepis i sposób podania [PRZEPIS NA KOPĘ ORNONTOWICKĄ] - Dziennikzachodni.pl

Składniki: Placki kokosowe: 6 białek 12 dużych łyżek cukru 400 g wiórek kokosowych Bakalie: 1 puszka ananasa 100 g rodzynek 200 g spirytusu 100 g migdałów Krem: 1 kostka masła 2 jajka 4 łyżki cukru 250-200 ml śmietany słodkiej 30-36% Opis przygotowania: Placki ananasowe Białka z cukrem ubić na sztywną pianę na gorąco (tzn. włożyć garnek z białkami i cukrem do miski z ciepłą wodą ok. 40˚C), do ubitych białek dodać wiórki kokosowe ciągle mieszając, następnie formować placki różnej wielkości od największego do najmniejszego (aby potem można było nadać ciastu kształt kopca) na formie wyłożonej papierem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180˚C Bakalie Ananas pokroić w paski, rodzynki sparzyć wodą, odcedzić, zostawić do wychłodzenia, następnie namoczyć w zalewie spirytusowej, pozostawić na noc. Migdały sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w paseczki. Krem Masło zmiksować lub utrzeć na puszysto, jajka ubić z cukrem. Ubite jaja wlewać powoli cienką stróżką do masła, cały czas mieszając; dodać spirytus. Pokrojony ananas, rodzynki, migdały wymieszać z kremem. Placki kokosowe nasączyć sokiem z ananasa i przełożyć kremem w kolejności od najmniejszego do największego placka. Ubić 1 śmietanę kremówkę 30-36% na sztywno. Przełożone kremem placki w formie kopca oblać śmietaną i posypać startą gorzką czekoladą.

Czytaj więcej: http://www.dziennikzachodni.pl/artykul/3315576,kopa-ornontowicka-przepis-i-sposob-podania-przepis-na-kope-ornontowicka,id,t.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation