Kuchnia

pysznosci

ciasto "ballada"

*foremka 25*34 cm
Składniki:
na kruszonkę:

1,5 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
120 g masła
4 łyżki soku z pomarańczy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
na masę jabłkową:
5 jabłek
800 ml mleka
2 opakowania budyniu waniliowego
3 łyżki cukru
galaretka pomarańczowa
na masę bakaliową:
szklanka startych orzechów włoskich
2 łyżki miodu
100 g skórki kandyzowanej pomarańczowej
100 g rodzynek
100 ml rumu
na bezę:
4 białka
1 szklanka cukru

Składniki kruszonki umieścić w misce i szczypać palcami (nie zagniatać) aż się połączą ale całość pozostanie sypka. Blaszkę do pieczenia wyścielić papierem a na dno wyłożyć kruszonkę, lekko docisnąć.
Orzechy wymieszać z rumem, rodzynkami, miodem i skórką.
Jabłka obrać i pokroić w niewielką kostkę. Budynie i cukier rozmieszać w odrobinie mleka i ugotować na pozostałym mleku. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i dokładnie rozmieszać. Następnie dodać jabłka i całość wyłożyć na kruszonkę. Na warstwę budyniową wyłożyć orzechy z bakaliami. Wstawić do piekarnika i piec w 180*C około 30 minut. Białka ubić z cukrem na pianę i wyłożyć na ciasto. Piec jeszcze pół godziny w 160*C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation