Kuchnia

2 dish_meat

Kurczak faszerowany pieczarkami zapiekany w cieście francuskim

SKŁADNIKI 2 porcje:
– 200 g pieczarek
– 2 piersi z kurczaka (ok. 350 g)
– 1 cebula
– 1 łyżka masła
– 80 g sera żółtego
– 1 opakowanie ciasta francuskiego (275g) (tutaj przepis na domowe ciasto francuskie)
– 2 plasterki szynki prosciutto
– sól
– pieprz
– tymianek
– 1 jajko

WYKONANIE:
1. Najpierw przygotowujemy pieczarki. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy obrane i pokrojone w grubsze kawałki pieczarki i smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe pieczarki pozostawiamy do ostygnięcia.

Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Piersi z kurczaka oczyszczamy, kroimy wzdłuż na połowę.

2. Ciasto francuskie dzielimy na połowę. Każdą połówkę ciasta nacinamy na paseczki. Po środku dajemy część startego żółtego sera. Na ser układamy pierś z kurczaka, do środka dajemy pieczarki i przykrywamy drugą częścią kurczaka. Na wierzch kładziemy plasterek szynki prosciutto i posypujemy pozostałym serem żółtym

3. Teraz zabieramy się za zwijanie kurczaka w ciasto. Górę i dół zawijamy do środka a następnie na krzyż. Każdy pasek zwijamy naprzemiennie.

4. Wierzch ciasta smarujemy wymieszanym jajkiem i posypujemy tymiankiem.

5. Gotowe zawijane kurczaki przekładamy na blachę wyłożoną papierem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni (góra/dół) i pieczemy ok. 50 minut aż ciasto się ładnie zarumieni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation