Kuchnia

2 dish_meat

Przepis na Kurczak pieczony z ziemniakami w sosie śmietankowo-musztardowym

Składniki:
1 kg kawałków kurczaka (udka, podudzia lub pierś)
3/4 kg ziemniaków "sałatkowych"
1 i 1/2 szklanki słodkiej śmietanki min. 18%
3 czubate łyżeczki musztardy (najlepiej miodowej)
1 łyżka oleju
kilka gałązek świeżego majeranku
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
Umyte i osuszone kawałki kurczaka dopraw solą i pieprzem. Ziemniaki obierz i pokrój na niezbyt małe kawałki.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, włóż mięso i smaż z każdej strony po 3-4 minuty, aż ładnie się przyrumieni. Zdejmij z patelni, przełóż do dużego naczynia do zapiekania.
Na patelnię z tłuszczem po smażeniu kurczaka włóż ziemniaki i smaż na dużym ogniu przez 4-5 minut, aż zaczną się przyrumieniać na brzegach.
Ziemniaki przełóż do naczynia z kurczakiem, połóż na nich kilka gałązek majeranku. Wstaw do gorącego piekarnika i zapiekaj przez 30 minut (ziemniaki powinny być po tym czasie prawie upieczone).
Śmietankę wymieszaj z musztardą.
Wlej do naczynia z podpieczonym mięsem i ziemniakami (nie mieszaj). Wstaw do piekarnika (180 stopni) i zapiekaj jeszcze przez 20-30 minut - aż ziemniaki będą całkowicie miękkie.
Podawaj z dużą porcją surówki. Moim zdaniem najlepiej pasuje mizeria :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation