Kuchnia

2 dish_meat

Gołąbki pieczone w piekarniku

Składniki
-1 duża główka kapusty
-1 kg mięsa mielonego (u mnie pół na pół indyk z łopatką wieprzową)
-2 szklanki ryżu (400 g)
-2-3 cebule
-sól, pieprz czarny i ziołowy
-po łyżce ziół prowansalskich i majeranku
-ostra papryka w proszku
Sos pomidorowy:
-2 puszki pomidorów
-mały koncentrat pomidorowy
-bazylia, oregano
-szczypta cukru
-sól, pieprz
Dodatkowo:
-2-3 szklanki bulionu warzywnego

Przygotowanie

Ryż gotujemy przez 15 minut. Odcedzamy, przekładamy do dużej miski. Do gorącego ryżu dajemy mięso mielone, wcześniej pokrojoną w drobną kostkę i podsmażoną cebulę. Dobrze doprawiamy solą, pieprzem czarnym i ziołowym. Dodajemy zioła prowansalskie, majeranek i ostrą paprykę. Całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy.

Kapustę myjemy, wycinamy z środka głąb. W dużym garnku (w takim w którym zmieści się nasza kapusta) gotujemy wodę, solimy. Wkładamy główkę kapusty, gotujemy chwilę. Następnie odrywamy delikatnie widelcem sparzone liście.

Z sparzonych liści odcinamy z środka grubą część z głąba. Na początku każdego liścia układamy łyżką farsz i ciasno zwijamy. Na dnie naczynia żaroodpornego, żeliwnego lub dużej blachy układamy liście kapusty, które pozostały z gotowania (około 3-4 sztuki). Układamy zawinięte gołąbki i zalewamy bulionem. Przykrywamy pokrywką, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy gołąbki z piekarnika i zalewamy je sosem pomidorowym. Wstawiamy z powrotem do piekarnika (bez przykrycia) i zapiekamy do miękkości.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation