Kuchnia

2 dish_meat

Indyk w sosie porowo-koperkowym

Składniki:

700 g filetu z indyka
2 ząbki czosnku
szczypta przyprawy do kurczaka
2 łyżki oliwy z oliwek
2 pory
sól i pieprz
natka koperku
250 ml śmietanki 30 %
2 łyżki śmietany 18 %
saszetka ryżu białego lub ziemniaki

Wykonanie:

W garnku gotujemy ryż według wskazań producenta w osolonej wodzie.

Przygotowujemy marynatę do kurczaka. Oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawę do kurczaka mieszamy w miseczce. Dodajemy do niej pokrojonego w większe kawałki indyka, odstawiamy na minimum pół godziny.

Na patelni podsmażamy na małej ilości oleju naszego indyka (z obu stron). Po kilku minutach ściągamy go z patelni, odstawiamy.

Na tej samej lub innej patelni przysmażamy na małej ilości oleju posiekanego pora. Po ok. 10-12 minutach dodajemy śmietankę, drobno pokrojony koperek, śmietanę oraz pieprz i sól. Pod koniec na nasz sos nakładamy kawałki indyka. Przykrywamy i dusimy jeszcze przez 10-15 minut na bardzo małym ogniu.

Podajemy z ryżem lub ziemniakami i ulubioną surówką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation