Kuchnia

z jaglanki

Arancini - jaglane krokieciki z parmezanem
Arancini - jaglane krokieciki z parmezanem/20 sztuk*

1,5 szklanki suchej kaszy jaglanej
3 szklanki bulionu z warzyw
łyżeczka niteczek szafranu (można pominąć)
50-60 g świeżo tartego parmezanu
mała cebula
ząbek czosnku
1/2 papryczki chilli
2-3 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki
2 łyżki masła
jajko
pieprz, sól
olej roślinny do smażenia np. rzepakowy (ok. 200-300 ml)
Panierka:
mąka pszenna
2 jajka
bułka tarta


Suchą kasze wsypujemy do garnka, zalewamy 3 szklankami bulionu, dodajemy łyżeczkę soli i roztarte niteczki szafranu (można pominąć). Stawiamy na ogniu i gotujemy ok. 10-15 minut, czyli do momentu, aż kasza wchłonie płyn.
Ugotowaną kaszę studzimy, w tym czasie kroimy drobno cebulę, czosnek oraz chilli i podsmażamy je krótko na maśle. Następnie dodajemy do kaszy, razem z tartym parmezanem i jajkiem. Dodajemy posiekany koperek, przyprawiamy kaszę solą i pieprzem do smaku.
Masę krótko wyrabiamy ręką i formujemy ok. 20 kuleczek wielkości orzecha włoskiego.
Do jednej miseczki wsypujemy mąkę pszenną, do drugiej bułkę tartą, a do trzeciej wbijamy dwa rozbełtane jajka.
Uformowane kulki z kaszy najpierw obtaczamy w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej.
Tak przygotowane przyszłe arancini wrzucamy na rozgrzany olej (na patelni lub w rondlu) i smażymy przez ok. 7 minut, aż staną się chrupiące i rumiane.
Gotowe arancini jaglane podajemy od razu z cząstkami cytryny i ulubionym sosem.

*W lżejszej wersji arancini można upiec przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation