Kuchnia

przepisy

Tatar z łososia

Nie każdy lubi surowe mięso - dla tych osób polecam wędzonego łososia. Z przepisem na tatar z wędzonego łososia postępujecie identycznie jak z poniższym. Sekretem dobrego tatara jest mięso - w tym przypadku ładny, świeży filet z łososia.

Jeśli chcemy uzyskać delikatność smaku polecam dodać 2 łyżki zimnej wody. Dzięki niej mięso będzie bardziej soczyste. Elementem, który stosują choćby Amerykanie do ich słynnych kotletów krabowych jest dodatek majonezu. Za jego przyczyną mięso jest bardzo delikatne i wilgotne. Poza tym łosoś bardzo lubi majonez.

Składniki:
400 g filet z łososia
1 średnia czerwona cebula
5 średnich ogórków konserwowych
koperek
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka musztardy Dijon
sól, pieprz
4 żółtka
2 łyżki zimnej wody
cytryna
Przepis
Zaczynamy od zdjęcia skórki z ryby. Jeśli łosoś posiada jakieś ości, warto je wyciągnąć pincetą. Następnie siekamy go nożem bardzo drobno. W miseczce mieszamy z majonezem, wodą, musztardą, posiekanym drobno koperkiem, solą i pieprzem.



Odstawiamy na 20 minut, aby się masa przemacerowała. W międzyczasie drobno siekamy cebulę oraz ogórki. Na talerzu układamy zgrabny 100 gramowy tatar z łososia. Na środku robimy delikatne wgłębienie, do którego wlewamy samo żółtko.

Obok układamy ogórki i cebulę (jeśli nie preferujecie ,,surowego" smaku cebuli polecam Wam ją uprzednio lekko posolić - straci swoją moc).

Teraz zostaje nam tylko tak przygotowane danie podać gościom. Smacznego.

P.S. Cytrynę dodajemy w postaci ćwiartek dopiero na sam koniec. Dodatek kwasu do mięsa przed podaniem sprawiłby, że łosoś zrobiłby się matowy, a nie ładnie różowy.

Jako zamiennik cebuli można podać podduszane na śmietance pory.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation