Kuchnia

cake

SERNIK BEZ PIECZENIA

Składniki na tortownicę o średnicy (21-22 cm) lub kwadratową blaszkę o boku 20 cm

Na kruchy spód:
150 g czekoladowych herbatników,
90 g masła,
30 g mlecznej lub gorzkiej czekolady (2 paski).

Na sernik:
500 g twarogu sernikowego w wiaderku (zimnego),
1 szklanka schłodzonej śmietanki kremówki 30%,
1 szklanka jogurtu greckiego,
1 niepełna szklanka cukru pudru,
2 płaskie łyżki żelatyny,
100 ml wrzątku,
pozostała część czekolady -70g (lub więcej :)....

Uwaga: Można podwoić składniki i zrobić sernik na dużą blachę (25 na 32 cm) :). Jeżeli lubicie delikatnniejsze w smaku serniki, zamiast jogurtu dodajacie jeszcze jedną szklankę śmietanki kremówki. Podana ilość czekolady (70g) jest minimalna- można dodać jej nawet dwa razy więcej.

Herbatniki umieścić w woreczku i rozdrobnić je wałkiem. W rondelku umieścić masło, dodać czekoladę i roztopić całość na podgrzewając na małym ogniu. Wlać do pokruszonych herbatników ,dokładnie wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ubić używając np. szklanki. Umieścić w chłodnym miejscu na około 15 minut. Rozpuścić żelatynę we wrzątku. (Jeśli masz z tym problem zerknij tutaj).

Przygotować masę sernikową. Śmietankę ubić w niedużym naczyniu. W osobnej misce umieścić twaróg, jogurt i cukier puder- zmiksować do połączenia, dodać śmietankę i jeszcze chwilę ubijać. Czekoladę zetrzeć na tarce lub drobno posiekać, dodać do masy i zmiksować. Na koniec wlać jeszcze lekko ciepłą żelatynę i dokładnie zmiksować całość-szybko i energicznie. Przelać na czekoladowy spód, wyrównać, wstawić do lodówki na około 2 godziny i można podawać :) Rada: Sernik najlepiej schładzać i przechowywać w szczelnym pojemniku na ciasto w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation