Kuchnia

Eat fit

Kasza jaglana z grillowaną cukinią i jarmużem | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI

2 PORCJE
1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej
2 ząbki czosnku
przyprawy: 1 i 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka wędzonej ostrej papryki
2 liście jarmużu
1 cukinia
1/2 cebuli
4 łyżki mieszanki pestek i orzechów (słonecznik, dynia, orzeszki pinii)
3 łyżki oliwy extra vergine
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki soku z cytryny + 1/2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego

PRZYGOTOWANIE

Kaszę jaglaną wysypać na dno średniego garnka. Podprażyć na sucho, co chwilę zamieszać, w sumie ok. 3-4 minuty aż zacznie "pachnieć", będzie gorąca ale nie przypalona. Wówczas wlać szklankę wody, dodać szczyptę soli, przykryć i gotować na małym ogniu przez ok. 12 minut.
Na 2 minuty przed końcem dodać do garnka pokrojone na kawałki liście jarmużu. Zamknąć ponownie pokrywę i gotować do końca podanego czasu. Dodać połowę startego czosnku i połowę przypraw.
Cukinię pokroić na kawałki, doprawić solą, pieprzem, resztą startego czosnku i przypraw, skropić połową oliwy, i dokładnie wszystko wymieszać. Rozgrzać patelnię (grillową lub zwykłą), wrzucić cukinię i grillować przez ok. 7-8 minut. W połowie grillowania dodać pokrojoną w piórka cebulę.
Dodać pestki dyni i słonecznika, a po chwili kaszę z jarmużem, wymieszać i smażyć razem przez ok. 2-3 minuty. Odstawić z ognia, skropić mieszanką soku z cytryny, reszty oliwy i miodu, wymieszać, wyłożyć na półmiski i posypać szczypiorkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation