Kuchnia

kuchnia

Ciasto Lion


Składniki:

• 5 paczek herbatników
• 1 puszka masy krówkowej
• 50 g gorzkiej czekolady do posypania

Masa z batonikami:

• 500 g serka mascarpone
• 250 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
• 5 batoników Lion (XXL)
• 4 łyżki cukru pudru

Masa śmietanowa:

• 250 – 300 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
• 2 śmietanfixy
• 1 łyżka cukru pudru

Wykonanie:

Blachę o wymiarach 25×30 cm wykładamy folią aluminiową (nie jest to konieczne) i układamy na niej warstwę herbatników. Przykrywamy je masą krówkową i układamy kolejną warstwę herbatników.
W misce miksujemy mascarpone 250 ml schłodzonej kremówki i 4 łyżki cukru pudru. Miksujemy do momentu aż masa będzie gęsta. Do tak przygotowanej masy dodajemy pokrojone w plasterki batoniki. Gotową masę wykładamy na herbatniki, wyrównujemy i przykrywamy ostatnią warstwą herbatników.
Została nam do przygotowania masa śmietanowa. W misce ubijamy schłodzoną śmietankę z cukrem pudrem i śmietanfixami. Masę wykładamy na herbatniki i posypujemy startą na drobnych oczkach czekoladą. Ciasto przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation