Kuchnia

kuchnia

Krem jogurtowy
To moje odkrycie roku! Postanowiłem zadedykować mu osobny wpis bo stał się moim ulubionym kremem do przekładania ciast, ozdabiania tortów, łączenia ze świeżymi owocami i po prostu do podjadania. :)
Jest to przepis bazowy, ale można dowolnie go wzbogacać np. o drobinki lub rozpuszczoną czekoladę, masło orzechowe, Nutellę, kawałki owoców, kakao, wszelkiego rodzaju ekstrakty i soki.
Krem wychodzi lekki, puszysty, zwarty i pyszny.

Składniki:

800g jogurtu typu greckiego(dwa opakowania)*
400ml śmietany kremówki
łyżka ekstraktu z wanilii
cukier**
łyżka żelatyny rozpuszczona w minimalnej ilości wody***

/ilość wystarczająca do przełożenia 3 warstwowego tortu o średnicy ok. 24cm/

Dzień wcześniej przed przygotowywaniem wypieku odsączyć jogurt - wylać go na drobne sitko wyłożone ręcznikiem papierowym i odstawić do lodówki. Rano w miseczce powinna zebrać się woda.
Kremówkę ubić na sztywno, uważając aby się nie zważyła(używając żelatyny należy dodać właśnie teraz pod koniec ubijania śmietany).
Gęsty jogurt zmiksować z cukrem i ekstraktem waniliowym, a następnie za pomocą łopatki wmieszać do niego ubitą śmietanę.

Jeśli chcemy dodać do niego np. masło orzechowe lub inne dodatki smakowe należy wmieszać je na etapie cukru i ekstraktu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation