Kuchnia

kuchnia

Słonecznikowiec bez pieczenia

Składniki: (na blaszkę 20x30 cm)

masa:

200 g miękkiego masła
1 puszka masy kajmakowej (500 g)
karmelizowany słonecznik z poniższego przepisu
opcjonalnie 2 łyżki alkoholu ( użyłam likieru Baileys)
budyń:

1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru (jeśli z cukrem, to pomijamy cukier w przepisie)
1 kopiasta łyżka mąki pszennej
2 łyżki cukru + cukier waniliowy 16 g
50 g masła
500 ml mleka
karmelizowany słonecznik:

250 g ziaren słonecznika
8 łyżek cukru
4 łyżki mleka
70 g masła
ponadto:

500 g herbatników kakaowych (48 sztuk)
1 słoiczek konfitury lub dżemu wiśniowego

Sposób wykonania:

Karmelizowany słonecznik: Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i zagotować. Piekarnik nagrzać do temp. 180 C. Blachę z piekarnika wyłożyć dobrej jakości papierem do pieczenia (słabej jakości papier może się przykleić do karmelu). Zawartość garnka wylać na papier i rozsmarować. Wstawić do piekarnika i piec 10-15 minut. Słonecznik powinien ładnie się zezłocić, ale pilnujcie go, bo łatwo się przypala, a przypalony będzie gorzki. Mojemu wystarczyło tylko 8 minut. Słonecznik wystudzić i pokruszyć (nożem, blenderem lub wałkiem). Niewielką ilość słonecznika odłożyc do dekoracji.

Masa: Miękkie masło utrzeć mikserem, ale niezbyt długo, wystarczy nieco je napowietrzyć. Stopniowo dodawać kajmak. Do masy dodać przygotowany słonecznik. Na koniec wlać alkohol, jeśli używacie i wymieszać.

Budyń: Szklankę mleka razem z masłem i cukrami zagotować. W pozostałym mleku rozprowadzić budyń z mąką. Na gotujące mleko wlać przygotowaną miksturę. Ciągle mieszjąc doprowadzić do wrzenia i chwilę pogotować. Powinniśmy otrzymać dosyć gęsty, gładki budyń. Garnek z budyniem odstawić, by nieco przestygł.

Składanie ciasta: Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ściśle poukładać herbatniki. Na nich rozsmarować dżem. 2/3 masy ze słonecznikiem wyłożyć na dżem i rozsmarować. Na masie ułożyć drugą warstwę herbatników. Na ciastka wylać jeszcze ciepły budyń (jeśli budyń bardzo Wam wystygnie, ciężko będzie go rozsmarować). Na budyniu ułożyć trzecią warstwę z herbatników. Na wierzchu ciasta rozsmarować 1/3 masy.

Ciasto wstawić do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na noc, by herbatniki dobrze zmiękły.

Przed podaniem oprószyć ciasto kakao i posypać odłożonym słonecznikiem.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation