Kuchnia

delights

Mus czekoladowy


Składniki
2 porcje

40 g gorzkiej czekolady
1 łyżka cukru
1 jajko
szczypta soli

Do dekoracji: wiórki czekoladowe lub owoce

Do podania: np. ciasteczko migdałowe


Przygotowanie

Czekoladę połamać na kosteczki i rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Żółto utrzeć z cukrem na biały puszysty krem, wymieszać z ostudzoną ale płynną czekoladą.
Białko ubić z dodatkiem soli na sztywną pianę. Połączyć z masą czekoladową delikatnie mieszając łyżką. Nałożyć do szklaneczek i wstawić do lodówki na min. godzinę.
Można posypać wiórkami czekoladowymi lub pokrojonymi truskawkami, malinami i podawać z ciasteczkiem migdałowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation