Kuchnia

delights

Lody truskawkowe:

500 g truskawek
100 g cukru (lub mniej jeśli owoce są mocno słodkie)
200 ml śmietany kremówki 30%
1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie

Truskawki umyć, odszypułkować, przełożyć na talerz/tace i wstawić do zamrażalnika na ok. 1 h.
Podmrożone” truskawki zmiksować/zblendować na mus z cukrem i sokiem z cytryny. Śmietanę ubić na sztywno, wymieszać z truskawkami.
Masę przełożyć do maszynko do lodów i postępując zgodnie z instrukcją maszynki zamrażać lody około 30-40 minut. Lody można też przygotować bez maszynki: schłodzoną masę przelać do pojemnika, zamrażać ok. 4-5 godzin (w trakcie mrożenia lody zamieszać 3-4 razy).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation