Kuchnia

ciasta

wafel przekładany galaretkową masą


Takie wafle to ekspresowy, tani i łatwy deser. Gotowy andrut łatwo się kroi i jest bardzo podzielny. Maluchy go uwielbiają, więc nie może go zabraknąć na dziecięcych urodzinach. Warstwy możemy zrobić w dowolnych kolorach, wystarczy tylko zamienić kolory galaretek. Małe rączki same po nie sięgają, dorośli zresztą też.

Składniki:

5 dużych kwadratowych wafli


na masę różową:

2 galaretki malinowe
150 g masła
3/4 szklanki cukru
1 szklanka gęstej śmietany 18%

na masę żółtą:

2 galaretki cytrynowe
150 g masła
3/4 szklanki cukru
1 szklanka gęstej śmietany 18%


W osobnych rondelkach umieścić masło i cukier, zagotować. Dodać śmietanę i mieszać aż masa będzie jednolita. Zdjąć z ognia i do każdego garnka wsypać galaretki. Mieszać aż galaretka się rozpuści, odstawić. Jeden arkusz wafla umieścić na folii aluminiowej, zostawiając z każdej strony spory margines. Najlepiej folię podnieść do góry i po bokach obłożyć czymś ciężkim (np. kartonami mleka), wtedy masy nie będą wypływały na boki. Kiedy masy galaretkowe zaczną tężeć, każdą podzielić na połowę i wylewać na zmianę przekładając waflami. Na ostatnią warstwę założyć boki z folii i całość obciążyć czymś ciężkim, np. książką. Odczekać aż masa stężeje. Można umieścić w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation