Kuchnia

ciasta

Deser jogurtowy

Składniki
Jogurt naturalny 400 g
łyżeczek żelatyny
1 cukier waniliowy
6 łyżek cukru lub wg uznania
250 gram śmietany 30%
5 galaretek owocowych różne kolory
½ szklanki gorącego mleka
truskawki lub inne owoce


Zimną śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodać cukier,następnie dodać jogurt wymieszany z cukrem waniliowym.
Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej przegotowanej wody,poczekać aż spęcznieje.
Zagotować mleko,rozpuścić żelatynę ,przestudzić,wymieszać z ubitą śmietaną.
2 galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody,następne 2 rozpuścić w takiej samej ilości wody,ostatnią galaretkę rozpuścić w 1½ szklanki wrzącej wody.
Masę jogurtowo śmietanową,podzielić na 3 części,trzeciej części powinno być więcej.
W przezroczystą foremkę,wlać 1 część masy (tej co jest więcej wstawić na chwilkę do lodówki,do zastygnięcia,następnie zalać 2 tężejącymi galaretkami,na to znów masa jogurtowa,następnie jedna galaretka,i tak na zmianę ,aż do wyczerpania składników.
Wstawić na 2 godziny do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation