Kuchnia

ciasta

Ciasto cappucino
Składniki biszkopt :

• 10 jajek

• ¾ szklanki cukru

• 10 łyżek mąki pszennej

• 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki krem :

• 2 szklanki mleka w proszku

• 1 kostka masła

• 200 ml waniliowego serka homogenizowanego

• ¾ szklanki cukru pudru

Pozostałe składniki :

• opakowanie biszkoptów

• 2 łyżki cappuccino

• ¼ szklanki whisky

• 1 tabliczka gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania :

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie żółtka ciągle ubijając. Na koniec dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Przelewamy do blaszki wyłożonej papierem, pieczemy ok 45 minut w temperaturze 180 stopni. Odstawiamy biszkopt do wystygnięcia i robimy krem. Ucieramy masło, gdy będzie miało puszystą konsystencję dodajemy po łyżce mleka w proszku wymieszanego z cukrem pudrem oraz serka, nie przerywając ucierania. Czynność powtarzamy do wykorzystania wszystkich składników i powstania aksamitnego kremu. Ciasto kroimy na dwie części, nasączamy ponczem przygotowanym z zaparzonym w szklance gorącej wody cappuccino z dodatkiem alkoholu. Przekładamy powstałym kremem, zostawiając ok ¼ całości. Przykrywamy drugą połową ciasta i smarujemy pozostałą częścią kremu na wierzchu. Układamy na nim nasączone w ponczu biszkopty i polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation