Kuchnia

DANIA Z KURCZAKA**

Pierś kurczaka w sosie kurkowym

Składniki na 3/4 osoby
2 piersi kurczaka
200 g kurek
1 cebula
1 ząbek czosnku
1,5 szklanka śmietany 30%
1 szklanka rosołu
sól
pieprz
przyprawa do kurczaka lub słodka papryka
masło do smażenia
opcjonalnie odrobina szczypiorku

Przygotowanie
kurczak
1. Od piersi odcinamy polędwiczkę, też możemy ją usmażyć razem z piersią. Mięso nacieramy solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka (przyprawy używamy tylko odrobinę, wyłącznie dla ładnego koloru po usmażeniu). Pierś smażymy na rozgrzanym maśle około 10 min z dwóch stron, następnie usmażoną pierś przekładamy do talerza i przykrywamy folią aluminiową, aby nie wystygła.

sos
2. Cebule kroimy w kostkę, podsmażamy na tym samym maśle co pierś, na „szklisto”. Następnie dodajemy posiekany czosnek i dalej podsmażamy jeszcze minute. Umyte i wyczyszczone kurki dodajemy na patelnie i podsmażamy razem 4 min. Następnie dodajemy śmietanę oraz rosół i gotujemy razem do zredukowania się płynów i powstania sosu. Im dłużej będziemy gotować sos, tym będzie gęstszy.Wydaje mi się, że wystarczy około 15min. Solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy pocięty szczypiorek. Pierś kurczaka kroimy z ukosa na plastry centymetrowe. Sos przekładamy na półmisek a na nim układamy piersi kurczaka. Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation