Kuchnia

Coś na obiad

Gulasz z kurczaka z boczkiem i suszonymi śliwkami

Składniki:

* ok. 500-600 g filetu z kurczaka

* 100 g cienko pokrojonego boczku wędzonego (surowego)

* 100 g suszonych śliwek

* 1 duża ceula

* 250 ml śmietanki 30%

* 2 łyżeczki słodkiej papryki

* 1/3 łyżeczki ostrej papryki

* 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

* 2-3 łyżki oleju

* sól

Na dużej patelni podsmażamy na oleju pokrojony w kostkę boczek (tylko do lekkiego zarumienienia), a następnie dodajemy do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażymy jeszcze kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Podsmażone składniki oprószamy obiema paprykami i smażymy jeszcze przez moment, po czym na patelnię dodajemy pokrojone w kostkę mięso. Smażymy do chwili aż mięso obsmaży się z zewnątrz a następnie na patelnię wlewamy 2 szklanki wody i dusimy całość (bez przykrycia) przez 20 minut. Po tym czasie do mięsa dodajemy przekrojone na pół śliwki oraz natkę i dusimy kolejne 10-15 minut. Jeśli w międzyczasie woda całkowicie odparuje, dolewamy około pół szklanki.

Na koniec dodajemy śmietankę wymieszaną ze 100 ml wrzątku i całość gotujemy do lekkiego zgęstnienia. Podajemy z kluskami śląskimi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation