Kuchnia

Dietetyczne

Egzotyczne ciasto czekoladowe z kokosem i bananami

Składniki:
Ciasto
2 jajka
0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
2 łyżki kakao bez cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
3 łyżki ksylitolu
2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
0,5 szklanki dowolnego mleka

Masa bananowa
300g jogurtu greckiego lub naturalnego
1 duży, dojrzały banan
0,5 szklanki wiórek kokosowych
1 łyżka żelatyny
1/4 szklanki wrzątku

Polewa
1 rządek gorzkiej czekolady dobrej jakości
1 łyżka roztopionego oleju kokosowego

Przygotowanie:
1. Wymieszaj w jednej misce suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz ksylitol.
2. W drugiej misce połącz jajka, mleko i rozpuszczony olej kokosowy.
3. Wymieszaj dokładnie suche i mokre składniki.
4. Wyłóż dół tortownicy papierem do pieczenia, a jej boki posmaruj delikatnie olejem kokosowym.
5. Masę na ciasto wylej do tortownicy i włóż do nagrzanego na 180°C piekarnika (góra-dół) na 25-30 minut.
6. Do głębokiej miski skrój dojrzałego banana i dodaj jogurt naturalny. Całość zblenduj na jednolitą masę.
7. Do masy bananowej dodaj wiórki kokosowe i dokładnie wymieszaj.
8. Rozpuść żelatynę we wrzątku (nie gotuj), a następnie dodaj do masy bananowej.
9. Schłódź masę do temperatury pokojowej, a następnie włóż ją do lodówki, by lekko stężała.
10. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika schłodź je do temperatury pokojowej.
11. Lekko stężałą masę wylej na schłodzone ciasto, a następnie włóż całość do lodówki. Po upływie około 2 godzin masa powinna całkiem stężeć.
12. W miseczce lub kubku rozpuść gorzką czekoladę i olej kokosowy i dokładnie wymieszaj. Za pomocą łyżki polej czekoladą schłodzone ciasto.

Ciasto należy przechowywać w lodówce szczególnie w ciepłe dni. Dobrze stężona masa łatwo się kroi. Niezależnie, czy zdecydujesz się na użycie gęstego jogurtu naturalnego, czy greckiego masa będzie miała odpowiednią konsystencję. Ważne jest tylko, żeby pamiętać o wyborze gęstego jogurtu naturalnego.

W zależności od tego jak dojrzały jest banan może okazać się, że będzie potrzebne dodatkowe dosłodzenie masy. Najlepiej użyć bardzo dojrzałych bananów z lekko czarną skórką. Takie są zdecydowanie najsłodsze i świetnie nadają się do zastąpienia cukru w słodyczach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation