Kuchnia

Dietetyczne

*** BEZ PIECZENIA ***

Deser a’la Monte z kaszy jaglanej (ok. 3 porcje)

Składniki:
2,5 szklanki wody (lub mleka) + 1/4 szklanki później
200g suchej kaszy jaglanej
3 łyżki miodu lub innego dowolnego słodzidła
1 dojrzały banan
1,5 łyżki roztopionego oleju kokosowego
1 łyżka kakao bez cukru
2 duże garści dowolnych orzechów (plus parę sztuk do posypania)

Przygotowanie:
1. Przepłucz kaszę by pozbyć się charakterystycznej goryczki a następnie gotuj kaszę w 2,5 szklankach wody lub mleka. Gotuj na małym ogniu do momentu aż kasza wchłonie cały płyn. Uważaj, by się nie przypaliła.
2. Po ugotowaniu odstaw na chwilę do ostudzenia, a następnie dodaj miód, olej kokosowy i pokrojonego banana.
3. Dolej jeszcze ok. 1/4 szklanki wody lub mleka, by masa łatwiej się zblendowała. Całość blenduj do uzyskania bardzo gładkiej masy. Ważny by nie zostały żadne grudki ani kawałki niezmielonej kaszy.
4. Odłóż około 1/4 całej masy do osobnej miseczki. Dodaj do niej kakao oraz orzechy. Ponownie zblenduj do uzyskania aksamitnej konsystencji.
5. Układaj naprzemiennie kolorowe masy zaczynając od ciemnej warstwy, następnie jasna i na górę ciemna.
6. Całość posyp delikatnie zmiażdżonymi lub posiekanymi orzechami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation