Kuchnia

Dietetyczne

***** BEZ PIECZENIA *****


Jagielnik migdałowy z musem malinowym


Składniki:
Spód
1 szklanka daktyli (świeżych lub suszonych)
0,5 szklanki płatków owsianych
1 łyżeczka roztopionego oleju kokosowego
wrzątek do zalania daktyli

Masa jaglana
1 szklanka suchej kaszy jaglanej
2 szklanki mleka migdałowego/innego dowolnego lub wody
1 łyżka roztopionego oleju kokosowego
1 puszka dobrze schłodzonego mleka kokosowego* (zbita część)
4-5 łyżek miodu lub innego słodzidła

Mus malinowy
350-400g mrożonych malin (lub innych dowolnych owoców)
2 płaskie łyżeczki żelatyny lub agar agar
płatki migdałowe do ozdoby

Przygotowanie:
1. Daktyle zalej wrzątkiem tak, by były zakryte wodą i odstaw na około 30 minut.
2. Płatki owsiane zmiel do uzyskania konsystencji mąki.
3. Odlej wodę z daktyli i zblenduj je na jedolitą masę.
4. Do daktyli dodaj zmielone płatki i roztopiony olej kokosowy. Masę wyłóż na pokrytą papierem do pieczenia tortownicę. Jeśli spód klei się do łyżki/dłoni zmocz je zimną wodą. Odstaw całość do lodówki.
5. Przepłucz kaszę jaglaną, by pozbyć się goryczki. A następnie ugotuj ją na małym ogniu w 2 szklankach mleka lub wody. Uważaj, żeby się nie przypaliła.
6. Do ugotowanej i lekko schodzonej kaszy dodaj miód, olej kokosowy i zbitą część mleczka kokosowego. Całość dokładnie wymieszaj i zblenduj na jednolitą masę. Ważne, by masa była gładka i bez grudek. Gdy będzie gotowa wyłóż ją na schłodzony spód i odstaw do lodówki.
7. Mrożone owoce włóż do małego garnuszka i podgrzej, aż się roztopią. Następnie zblenduj je i wyłącz palnik. Do gorącej, ale nie gotującej masy dosyp żelatynę. Całość dokładnie wymieszaj. Gdy mus się ochłodzi i zacznie tężeć wylej go na masę jaglaną i odstaw do lodówki na około 2-3 godziny.
8. Garść płatków migdałowych podpraż na patelni na niewielkim ogniu. Gdy płatki zmienią lekko kolor i zaczną pięknie pachnieć wyłącz palnik i po ostygnięciu udekoruj nimi jagielnik.

*mleczko kokosowe powinno być schłodzone w lodówce minimum 12 godzin, by zbita masa odtrąciła się od tej płynnej

Na co trzeba zwrócić uwagę przygotowując jagielnik? Ważne jest, by nie dolać zbyt dużo mleka/wody przy gotowaniu się kaszy. Kasz będzie gotowa, gdy wchłonie cały płyn. Nie dolewaj też dodatkowego mleka podczas gotowania, bo to może sprawić, że masa jaglana będzie zbyt rzadka i ciasto nie będzie chciało się ładnie kroić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation