Kuchnia

ciasta na ostro

Muffiny marchewkowo-pietruszkowe

200 g mąki pszennej
125 g jąder z pestek moreli (słodkich! patrz: wstęp, można zastąpić migdałami)
150 g cukru
150 g obranej marchwi (ok. 2 szt.)
70 g obranej pietruszki (1 szt.)
80 g rodzynek
170 g maślanki lub kefiru
3 jaja
75 ml oleju
1 łyżeczka cynamonu
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Pestki moreli włóż do malaksera i pokrusz na drobne kawałki (nie na mąkę).

Marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce o grubych okach.

Do miski wlej maślankę, olej i wbij jajka. Zmiksuj z cukrem. Dodaj przesianą mąkę z sodą, rozdrobnione pestki, rodzynki i pobieżnie wymieszaj.

Na koniec wmieszaj utarte marchewki i pietruszkę.

Ciasto nakładaj do 3/4 wysokości foremek wyłożonych papilotkami (użyłam silikonowych).

W zależności od wielkości muffin piecz przez około 20-30 minut w 180°C (do suchego patyczka).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation