Kuchnia

ciasta na ostro

Rogaliki z grzybowym farszem.

na ok. 20 rogalików

Farsz:
80 g suszonych borowików
1 duża cebula
1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
1 czerstwa bułka
½ szklanki gorącego mleka lub wody
30 g bułki tartej
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

Ciasto:
20 g drożdży
50 g cukru
ok. 1 szklanki letniego mleka
500 g mąki (typ 650)
2 małe jajka
30 g roztopionego masła
szczypta soli

Przygotować farsz:
grzyby zalać wodą, odstawić na 30 minut, a następnie doprowadzić do wrzenia i ugotować do miękkości na wolnym ogniu. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i lekko zrumienić na oliwie.

Czerstwą bułkę namoczyć w gorącym mleku lub wodzie.
Grzyby, bułkę i cebulę przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodać bułkę tartą, sól i pieprz do smaku. Dobrze wyrobić ręką.

Przygotować ciasto: drożdże wkruszyć do małego rondelka, dodać cukier, 1 łyżkę letniego mleka i 2 łyżki mąki, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podwoi objętość, dodać sól i zarobić ciasto z resztą mąki, mleka i 1 jajkiem. Wyrabiać mikserem z nasadką do ciast drożdżowych, aż zacznie odstawać od dna naczynia.
Dodać roztopione masło i wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie błyszczące i elastyczne (kiedy zaczyna przybierać kształt kuli, wyrabiać jeszcze przez ok. 3 minuty). Zostawić w misce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 40 minut. Ciasto powinno podwoić objętość.

Piekarnik nagrzać do 200°C (funkcja góra/dół).

Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią w środek, zagnieść krótko na stolnicy wysypanej mąką i podzielić na 2 części (łatwiej się rozwałkowuje). Rozwałkować najpierw jedną, potem drugą część, lekko podsypując w razie potrzeby mąką. Pokroić na równe kwadraty, a następnie przekroić po przekątnej, aby otrzymać trójkąty.

Na każdym trójkącie położyć łyżeczkę farszu. Zawinąć rogaliki, zaczynając od podstawy i rolując ku wierzchołkowi.

Rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Posmarować rozbełtanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 15–20 minut, aż nabiorą ciemnozłotego koloru.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation