Kuchnia

ciasta

Śniadaniowe placuszki dyniowe -

Ze szklanką mleka na śniadanie idealne. Można je też podać z konfiturą, wg. mnie najlepiej pasuje śliwkowa. To zdecydowanie jedno z tych dań, o których mówi się „ pamiętam jak byłam mała i mama w niedzielę smażyła nam na śniadanie… ten smak i zapach chodzi za mną do dziś”. Dajcie swoim dzieciakom takie fajne kulinarne wspomnienia:)

Do placuszków najlepiej wykorzystać wcześniej przygotowane pure dyniowe lub pokroić dynie w kawałki, upiec ok 30 minut w piekarniku i zmiksować.
ŚNIADANIOWE PLACUSZKI DYNIOWE


DRUKUJ
PREP TIME
40 min
COOK TIME
15 min
TOTAL TIME
55 min

INGREDIENTS
3 jajka
4 łyżki cukru
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu wanili
2 szklanki mąki
1 szklanka ciepłego mleka
25 g drożdży
1 szklanka pure z dyni
opcjonalnie cynamon (ok ½ łyzeczki)
INSTRUCTIONS
Zrobić rozczyn: 2 łyżki mąki, 2 łyżeczki cukru 25 g drożdży, ¼ szklanki ciepłego mleko.
Wymieszać wszystkie składniki na rozczyn, postawić w ciepłym miejscu i czekać aż podwoi swoją objętość (ok. 15 minut).
Jajka ubić z cukrem, dodać sól i ekstrakt wanilii, wymieszać.
Dodać dynię, mąkę, mleko i rozczyn, dobrze wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, w razie potrzeby dodać mąki lub mleka. Odstawić do wyrośnięcia (ok 15 -20 minut).
Smażyć na oleju. Odsączyć z tłuszczu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Można też podawać z konfiturą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation