Kuchnia

kwiat w galarecie

paleta smaku: Łosoś z musztardą francuską i miodem + brukselka
SKŁADNIKI:
(2 porcje)

400 g filetu łososia bez skóry
1 łyżka musztardy francuskiej
1 łyżeczka ostrej musztardy (np. dijon, rosyjskiej)
pół łyżki miodu (najlepiej ciemnego)
pół łyżki soku z cytryny
szczypta soli
łyżeczka oliwy
do podania:
brukselka (ok. 500 g)
2 łyżeczki masła
łyżka parmezanu (u mnie dojrzewający dżersejowy)



PRZYGOTOWANIE:
Łososia delikatnie oprószyć solą. Musztardę wymieszać z miodem, ostrą musztardą i sokiem z cytryny. W tej marynacie obtoczyć kawałki filetu i zostawić na 30-60 minut. Po tym czasie włożyć do wysmarowanego oliwą naczynia, polewając resztą marynaty i wstawić do rozgrzanego do 190-200 stopni piekarnika na ok. 20 minut.
Brukselkę ugotować do miękkości - w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Po ugotowaniu wymieszać z masłem, posypać parmezanem i wstawić do piekarnika na 5 minut.
Dodatkowy parmezan na talerzu może się przydać :
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation