Kuchnia

BEZGLUTENOWE / BEZLAKTOZOWE

Najlepsza pizza bezglutenowa z kaszy jaglanej | Blog o zdrowej kuchni wegetariańskiej - GrochemoGarnek.pl
Skład (1 placek średnicy 30cm):

2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (1 szklana przed ugotowaniem),
1 szklanka mąki z brązowego ryżu,
1 szklanka wody,
1 jajko (lub wegański odpowiednik jajka np. z siemienia),
1 łyżeczka soli,
1/2 łyżeczki suszonego oregano,
3 łyżki oliwy z oliwek.
Kasze jaglaną przelać wodą, aż przestanie się pienić. Następnie uprażyć na suchej patelni do czasu aż zacznie uwalniać orzechowy zapach. Zalać dwiema szklankami wody i gotować 18 minut pod przykryciem, nie mieszając. Po tym czasie odstawić do ostudzenia.
Ostudzoną kaszę wsypać do miski razem z resztą składników, wszystko dokładnie zblendować na jednolitą masę.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę z kaszy i przy pomocy wilgotnych dłoni uformować placek średnicy około 30 centymetrów o grubości około 5 milimetrów.
Piekarnik rozgrzać do 200st C, następnie wstawić blaszkę z ciastem i obniżyć temperaturę do 180st. Piec placek przez 30minut, po tym czasie blaszkę wyjąć, przewrócić placek na drugą stronę i wyłożyć na niego dodatki. Wstawić ponownie do piekarnika na około 10 minut.
Moje dodatki:

sos z koncentratu pomidorowego, soli, oliwy z oliwek i syropu daktylowego,
wegański ser (wybrałam ten, który okazał się najlepszy w moim filmie „Anula testuje wegańskie sery na pizzę”),
duszone pieczarki,
tapenade z zielonych oliwek (czyli po prostu zblendowane zielone oliwki z odrobiną oliwy z oliwek),
dodatkowo przygotowałam sos z tapenady, oliwy z oliwek, soku z cytryny, czosnku i mleka kokosowego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation