Kuchnia

BEZGLUTENOWE / BEZLAKTOZOWE

Domowa tortilla - Moje Gotowanie - Tortilla

Składniki
2 szklanki mąki kukurydzianej
pół szklanki mąki pszennej
15 g świeżych drożdży
1,5 szklanki wody
2 łyżki oliwy z oliwek
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru

Etapy przygotowania

Do miski kruszymy drożdże, dodajemy sól i cukier. Rozcieramy łyżką aż drożdże zaczną pracować. Do wody wlewamy oliwę z oliwek. Mąkę pszenną oraz kukurydzianą przesiewamy do miski. Mieszamy razem z drożdżami i dodając powoli wody wyrabiamy ciasto. Po osiągnięciu jednolitej kulki przykrywamy ciasto czystą ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie wyciągamy ciasto z miski, obsypujemy stolnicę mąką kukurydzianą i ręcznie formujemy dwa wałeczki, które kroimy mniej więcej na 7 - 8 kawałków. Rozgrzewamy suchą, teflonową patelnie. Kawałek ciasta rozpłaszczamy i formujemy mniej więcej w kółeczko. Wałkujemy delikatnie na bardzo cieniutki placuszek, wręcz lekko przezroczysty (na wielkość patelni). Przygotowany placek kładziemy na mocno gorącą patelnię i pieczemy mniej więcej po 2 minuty z obu stron. Tortilla powinna zacząć lekko rosnąć, a w niektórych miejscach zaczną pojawiać się brązowe plamki. Przygotowane placki nadziewamy ulubionymi składnikami. ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation